פרוייקט
אלפא
מה קובע מי אנחנו?
ה-DNA שלנו נקבע ברגע הראשון בו נוצרנו עוד טרם הגעת הביצית המופרת לרחם. ה-DNA כולל את סט הגנים שהוענקו לנו בתורשה מהורינו ואשר מכתיבים את הקוד היוצר את המראה שלנו, ואת היכולת שלנו להרגיש, לחשוב ולהתנהג. אם כך, כיצד מאותו קוד גנטי, תאומים זהים מתפתחים להיות כה שונים?
תובנה פורצת דרך
בשנים האחרונות מתרחשת רעידת אדמה מדעית, המערערת את כל מה שחשבנו על תורשה. מתברר כי חוויות שונות שאנחנו עוברים והימצאות בסביבה שונה מכתיבה לגנים שלנו כיצד לפעול ובפועל קובעת קוד גנטי שונה הפועל ליצור, בין השאר, שונות בתאומים זהים. תחום זה, הנקרא אפיגנטיקה, מצוי בחזית המחקר המדעי ומשמש כבר היום לפריצות דרך בהבנת מנגנוני הזדקנות, התפתחות האדם, טיפולים חדשניים לסרטן ומחלות קשות נוספות.
מצב הידע
כיום אנחנו צוברים עוד ועוד ידע על מבנה הגוף שלנו ועל מחלות שעד היום היו עיקשות לטיפול, אך אנחנו כמעט לא יודעים דבר על "מי אנחנו?" – מה באפיגנטיקה קובע את הנטייה להיות מאושר, אמפתי, חברותי, צנוע וטוב לב, ומה קובע נטיות הפוכות כגון הנטיות לחרדה ודיכאון.
צוות החוקרים
מסע של חוקרים ישראלים בשיתוף מוסדות בינלאומיים
קבוצת חוקרים ישראלים מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, מבית חולים זיו בצפת ובשיתוף מוסדות מובילם באירופה יוצאים אל מסע מחקרי ראשון מסוגו לפיצוח האפיגנטיקה של הנפש – של התהליכים הגנטיים המעצבים את כל אותן תכונות היוצרות את מי שאנחנו ושאולי היינו רוצים להעניק לילדינו. למסע הזה אנחנו מחפשים זוגות צעירים שיהיו שותפים לדרך.
ענת שושני
פרופ' בבית ספר ברוך איבצ’ר
לפסיכולוגיה במרכז הבינתחומי הרצליה
המנהלת האקדמית של מרכז מיטיב לחקר ויישום הפסיכולוגיה החיובית, במרכז הבינתחומי, ושותפה להקמתו. ענת שושני הינה חוקרת מובילה בעולם בתחומי הפסיכולוגיה החיובית, בדגש על התפתחות מיטבית של ילדים, וטיפוח אושר ורווחה נפשית בגילאי הילדות וההתבגרות. מחקריה בוחנים אספקטים הקשורים לאושר, בריאות נפשית והתפתחות חיובית של ילדים ובני נוער, ועוסקים בתרומתן של חוזקות אופי וגורמי עמידות להסתגלותם של ילדים למשימות התפתחותיות, שינויים סביבתיים ומצבי לחץ וטראומה. פרופ' שושני היא בעלת ניסיון עשיר בפיתוח מחקר ויישום של תכניות התערבות מניעתיות לקידום עמידות ובריאות נפשית בקהילה.
בשנים האחרונות, היא פיתחה והובילה התערבויות חינוכיות למורים ולתלמידים בתחומי הפסיכולוגיה החיובית בבתי ספר וגני ילדים, אשר יושמו בקרב אלפי מורים ומאות אלפי תלמידים בישראל וברחבי העולם. פרופ’ שושני הינה פסיכולוגית קלינית מומחית וניסיונה הטיפולי כולל עבודה טיפולית עם ילדים, נוער ומבוגרים, במרפאות בתחום בריאות הנפש ובתי חולים פסיכיאטריים.
צחי עין-דור
פרופ' חבר, המרכז הבינתחומי הרצליה
הוא מומחה בעל שם עולמי בתיאוריה הפסיכוביולוגית של התקשרות, בעל ידע רחב בניתוחים סטטיסטיים מורכבים של מידע התנהגותי וביולוגי ומשמש כחוקר הראשי ב"פרויקט אלפא". צחי עין-דור היה הראשון לתאר את תיאוריית ההגנה החברתית אשר בוחנת את הצדדים הסתגלניים של סגנונות התקשרות בטוחים ולא בטוחים בהתקשרות תוך התייחסות לרמת הפרט והקבוצה, בייחוד בהתמודדות בשעת מצוקה ומשבר. הוא פרסם מעל 80 מאמרים בכתבי-עת שפיטים, שימש ככותב של הספר "הפסיכולוגיה של האיום: מפסיכופיזיקה לפוליטיקה", הציג את מחקריו במספר רב של כנסים מדעיים וזכה בקרנות מחקר ממספר גופים אקדמאיים.
אנטוני לודר ז"ל
פרופ', פקולטת עזריאלי לרפואה
ומרכז רפואי זיו בצפת
הוא רופא וחוקר פעיל ביותר אשר פרסם מחקרים רבים בתחומי רפואת ילדים, גנטיקה, לקויות מטבוליות בילודים, התנהגות אתית במחקר והוראת רפואה.
הוא שימש כראש החוג של רפואת ילדים במרכז רפואי זיו, צפת, החל משנת 1992 ומ-2011 הוא שימש כסגן הדיקן של פקולטת עזריאלי לרפואה בגליל (תחת אוניברסיטת בר-אילן) אם אחריות תחום המחקרים הקליניים.
לאחרונה, פרופ' לודר מונה להיות יועץ במשרד הבריאות בוועדה מיוחדת למחלות נדירות והינו פעיל בכנסת למען הכרה בטיפול במחלות נדירות.
וילאם וורבקי
פרופסור מן המניין,
אוניברסיטת ארסמוס, הולנד
מתרכז במחקריו בהקשרים ארגוניים הקשורים למכירות מתוך גישה בינתחומית המשלבת מחקרים בתחומי הפסיכולוגיה הארגונית, גנטיקה, אנדוקרינולוגיה, תיאוריית ההתקשרות, מדעי המוח ואפיגנטיקה. הוא פרסם מעל 100 מאמרים בכתבי-עת שפיטים, חיבר מספר ספרים והציג את מחקרי בעשרות כנסים והרצאות ברחבי העולם.
הוא הקים של המרכז ללימודי מכירות ומנהל עסקים (ISAM) והכשיר מעל 3000 אנשי מכירות. פרופ' וורבקי הנו שותף בהקמה של חברת InsightYou וחברת ExploreMe אשר פועלות בתחום הגנטיקה והאפיגנטיקה. לבסוף, פרופ' וורבקי מלמד מנהל עסקים אסטרטגי שמרכז האירופאי להכשרת מנהלים.
פסקל ורטיקה
דוקטור, מכון מאקס-פלאנק
למדעי המוח, גרמניה
חוקר מוביל במדעי המוח של סגנונות התקשרות תוך יישום הדמיה מוחית של אדם בודד וסנכרון בין שני אנשים ויותר.
הוא היה הראשון להגות את התשתית המוחית של סגנונות התקשרות בקרב בני-אדם והחוקר הראשון בעולם ששילב בין מידע על סגנונות התקשרות וסנכרון מוחי בין בני-זוג. הוא פרסם מעל 30 מאמרים בכתבי-עת שפיטים, הציג את עבודותיו בעשרות כנסים והרצאות וזכה בקרנות מחקר מאוניברסיטאות עילית כגון סטנפורד. כיום הוא משתף פעולה עם מספר רב של מכוני מדעי המוח כגון באוניברסיטת סטנפורד, וירג'יניה, ו-וינה.
הוא המקים והנשיא של קבוצת חוקרים מובילה (SIRG) העוסקת במדעי המוח של התקשרות אנושית תחת החברה לחקר רגשות והתקשרות (SEAS) בה הוא גם משמש כעורך אורח של כתב העת הנחשב -- התקשרות והתפתחות אנושית.